29.6.2017
Ved en rettssak vil det påbeløpe rettsgebyr for at saken behandles ved domstolen, utgifter til advokater som er partenes prosessfullmektiger og noen ganger også utgifter til sakkyndige. Kostandene kalles for saksomkostninger.
Ved en rettssak er det reglene i tvisteloven om saksomkostninger som kommer til anvendelse når dommeren skal vurdere hvem av partene som må dekke sakens omkostninger, eller om hver av partene må dekke egne saksomkostninger.
Hovedregelen er at den som taper saken må dekke egne og også motpartens saksomkostninger. Personskadesaker er kompliserte saker og det er ofte behov for flere dager i retten. Det betyr at utgiftene til egen advokat fort kan komme på langt over kr. 100.000. For en privatperson kan det dermed bli svært dyrt om man i tillegg må dekke motpartens saksomkostninger. Det dårligste utfallet av en personskadesak er at dommeren faller ned på at skadelidte ikke har rett på erstatning og at skadelidte må dekke motpartens saksomkostninger i tillegg til egne saksomkostninger.
Har skadelidte fått et erstatningstilbud fra forsikringsselskapet før rettssaken som skadelidte ikke har akseptert, kan resultatet av en rettssak bli at dommeren mener at erstatningstilbudet fra forsikringsselskapet er et korrekt erstatningsoppgjør, og at skadelidte ikke blir tilkjent mer i erstatning og må dekke egne saksomkostninger.
Før en personskadesak bringes inn for domstolene bør man på bakgrunn av prosessrisikoen rådføre seg med en advokat. Advokaten skal gi en grundig redegjørelse for hvilke belastninger og risikoelementer som knytter seg til å gå til sak. I tillegg må advokaten gjøre en grundig juridisk vurdering av saken og på den bakgrunn gi skadelidte en anbefaling av om advokaten anbefaler skadelidte å bringe saken inn for domstolene eller ikke. Det er imidlertid viktig å huske på at ingen advokat kan garantere for utfallet av en sak, men advokatens jobb er å gi skadelidte et realistisk bilde av mulighetene og risikoelementene i saken. Skadelidte må på bakgrunn av advokatens redegjørelse og anbefaling vurdere om skadelidte vil bringe saken inn for domstolene, og dermed akseptere den prosessrisiko som en rettssak fører med seg.
Den økonomiske risikoen må tas i betraktning ved vurderingen av om saken skal bringes inn for domstolene. Før en sak bringes inn for domstolene bør det dermed også avklares om noen utgifter til advokat kan kreves dekket under en rettshjelpsforsikring skadelidte har. Mange skadelidte har en rettshjelpdekning i sin innboforsikring eller bilforsikring. Under de fleste rettshjelpsforsikringer må imidlertid skadelidte betale en egenandel på kr. 4.000 samt 20 prosent av salæret. Utgiftene for øvrig dekkes av forsikringsselskapet, likevel begrenset til et beløp, som regel er dette beløpet kr. 100.000. Rettshjelpsforsikringen dekker som regel ikke motpartens saksomkostninger dersom skadelidte skulle bli idømt å dekke disse.
Dersom skadelidte har svak økonomi kan skadelidte ha krav på fri sakførsel. For å få fri sakførsel er det en forutsetning at skadelidtes inntekter og formue ikke overstiger fastsatte beløp. Per oktober 2015 er inntektsgrensen kr. 246.000 for enslige skadelidte og kr. 369.000 for skadelidte som har ektefelle eller lever sammen med andre med felles økonomi. Det er ektefellenes samlede inntekt som ikke må overstige kr. 369.000. Formuesgrensen er kr. 100.000.
Når man vurderer om saken skal bringes inn for domstolene må man også være klar over at det ikke er sikker at en sak er ferdig etter behandlingen i tingretten. Selv om skadelidte får medhold i tingretten så kan forsikringsselskapet eller Pasientskadenemnda anke over dommen. Skadelidte må da i gang med ny runde i rettssystemet. Taper skadelidte i lagmannsretten kan skadelidte bli pålagt å måtte dekke saksomkostningene både for lagmannsretten og tingretten. En rettssak kan dermed bli en dyr og langvarig prosess.
Vår klare anbefaling er at når man står ovenfor valget om en personskadesak skal bringes inn for domstolene eller ikke så ta kontakt med advokat og få advokaten til å gi en grundig vurdering av saken og gi opplysninger om prosessrisiko. Våre advokater har stor erfaring med å vurdere prosessrisiko.
Vi bistår klienter over hele landet.
Vi bistår deg etter personskade
Alle personskadesaker må håndteres individuelt og på riktig måte for at du skal få den erstatningen du har krav på. Vurderingen kan være til dels kompleks og det er en fordel om man lar seg bistå av en advokat med erfaring fra slike saker. I mange tilfeller kan det ta lang tid å behandle et krav om erstatning etter en personskade, noen ganger flere år. Det ansvarlige forsikringsselskapet plikter å dekke rimelige og nødvendige utgifter til advokatbistand.