17.1.2020
Få svar på spørsmålene dine:
- Hva er ortopedi?
- Eksempler på skader etter ortopedi som har gitt rett til pasientskadeerstatning
- Når har du krav på pasientskadeerstatning etter ortopediskade?
- Hvordan beregnes erstatningen?
- Hvem avgjør erstatningskravet?
- Bør du bruke advokat?
- Får du dekket utgifter til advokat?
Hva er ortopedi?
Ortopedi er den delen av kirurgien som behandler bevegelsesapparatet, det kan for eksempel være benbrudd, armbrudd, slitasje- eller akutte skader i rygg/nakke.
Eksempler på ortopedisk behandling er operasjon, gipsing, bruk av proteser og fysioterapi.
Feil ved ortopedisk behandling er den vanligste årsaken til rett på pasientskadeerstatning.
VISSTE DU AT... I løpet av de første 6 månedene i 2019, ble det gitt medhold i Norsk pasientskadeerstatning i 241 saker som gjaldt ortopedi. Dette utgjorde hele 29 % av alle medholdene dette halvåret.ekst-tekst-tekst |
Eksempler på skader etter ortopedi som har gitt rett til pasientskadeerstatning
- En mann veltet på motorsykkel og skadet skulderen. Han oppsøkte legevakten, der det ble konstatert at skulderen var gått ut av ledd. Skulderen ble dratt på plass og mannen fikk beskjed om gradvis belastning av skulderen. Smertene vedvarte de neste månedene uten at fastlegen sørget for ytterligere utredning. Først fire måneder etter ulykken, ble mannen henvist til sykehuset der det ble konstatert skulderskade med behov for operasjon. Det forelå rett til erstatning som følge av forsinket behandling av skulderskade.
- Pasienten var satt opp til prolapsoperasjon som følge av kraftsvikt og stråling nedover i det ene benet. Lammelsen forverret seg i tiden før den planlagte operasjonen. Operasjonen ble likevel ikke fremskyndet og pasienten fikk komplett lammelse av ankelleddet og tærne i den ene foten. Norsk pasientskadeerstatning la til grunn at operasjonen skulle vært utført tidligere og pasienten hadde derfor krav på erstatning.
Når har du krav på pasientskadeerstatning etter ortopediskade?
Rett til erstatning forutsetter:
- ansvarsgrunnlag (svikt)
- årsakssammenheng mellom svikten og skaden
- økonomisk tap som følge av skaden
Reglene om erstatningsansvar ved ortopedisk behandling finner du i pasientskadeloven § 2. Det grunnleggende vilkåret er at det foreligger en svikt ved helsehjelpen.
- Les mer om: Pasientskadeerstatning - Din [Guide]
Ved vurderingen av om det foreligger svikt, sammenlignes helsehjelpen med alminnelig god praksis. Du har derfor kun krav på erstatning i de tilfellene der skaden du har fått etter behandling skyldes et avvik fra vanlig god helsehjelp.
To typiske eksempler på svikt i ortopedisaker:
- Brudd eller annen behandlingstrengende skade blir feilvurdert, slik at nødvendig behandling ikke blir iverksatt tidsnok og skaden får et større omfang enn nødvendig
- Selve utføringen av behandlingen er for dårlig, slik at resultatet blir dårligere enn forventet
I tillegg til at det må foreligge svikt ved helsehjelpen, må skaden skyldes svikten. Dette er kravet til årsakssammenheng. Dersom skaden ville oppstått uavhengig av svikten, har du ikke krav på erstatning. Det kan for eksempel tenkes dårlig sluttresultat som skyldes et komplisert benbrudd, der selv optimal behandling ikke kan hindre varig skade. I et slikt tilfelle har du ikke krav på erstatning.
I tillegg må skaden som følge av feilbehandlingen medføre økonomisk tap.
NPE innhenter vurderinger fra sakkyndige. Disse tar stilling til om behandlingen var slik du kan forvente. Den sakkyndige vurderingen tillegges stor vekt når NPE avgjør om du har krav på erstatning.
Hvordan beregnes erstatningen?
Dersom du har fått medhold i krav på erstatning etter ortopedisk behandling, har du rett til å få erstattet hele det økonomiske tapet som skyldes feilbehandlingen.
Erstatningen størrelse kan variere fra små beløp til opp betydelige beløp dersom skaden for eksempel har medført at du har falt ut av arbeid.
VISSTE DU AT... NPE bare i 2018 utbetalte erstatning med samlet 246 millioner kroner som følge av ortopediskader |
Hvem avgjør erstatningskravet?
Krav om erstatning fremmes for NPE. NPE utreder saken og tar stilling til om det foreligger rett til erstatning (positivt ansvarsvedtak) eller ikke (negativt ansvarsvedtak).
Dersom utfallet blir et positivt ansvarsvedtak, starter NPE arbeidet med å fastsette erstatningens størrelse. Blir utfallet et negativt ansvarsvedtak, kan dette påklages til Pasientskadenemnda (PSN). Også vedtak fra NPE som gjelder erstatningens størrelse kan påklages til PSN.
Dersom du ikke er fornøyd med vedtaket fra Pasientskadenemnda, kan du ta saken til domstolen. Mange har først vunnet frem med sitt krav om erstatning i domstolen etter at både NPE og Pasientskadenemnda har gitt avslag.
Bør du bruke advokat?
Saksbehandler i NPE må ta stilling til en rekke spørsmål av betydning underveis i behandlingen av din sak. Det kan være detaljer som avgjør om du får rett til erstatning eller ikke.
Du kan melde saken selv til NPE. I så fall er du selv ansvarlig for å følge opp hele prosessen i NPE på egen hånd. Dersom du bruker advokat vil du få bistand både til å melde saken og til å kommentere det innklagede behandlingsstedets uttalelser samt de sakkyndiges uttalelser.
Vår erfaring er at det kan ha avgjørende betydning for sakens utfall at du har advokat helt fra erstatningskravet fremmes for NPE.
Får du dekket utgifter til advokat?
NPE dekker som hovedregel ikke utgifter til advokat før det er akseptert at det foreligger feilbehandling. Unntaket er når du ikke behersker norsk eller har andre utfordringer med kommunikasjon.
Når det foreligger rett til erstatning, dekker NPE dine utgifter til advokat i forbindelse med erstatningsutmålingen.
Ved klage til Pasientskadenemnda, dekkes som hovedregel ikke dine utgifter til advokat. Dersom Pasientskadenemnda omgjør NPEs vedtak, dekkes dine nødvendige utgifter til advokat.
Ved søksmål dekkes som utgangspunkt ikke dine utgifter til advokat. Mange har forsikring som dekker deler av egne utgifter til advokat.
Dersom din eller husstandens samlede inntekt er under et visst nivå, kan du også ha krav på fri rettshjelp. Vinner du frem i domstolen vil motparten normalt bli dømt til å dekke dine utgifter i forbindelse med søksmålet.
Har du fått sykdom/skade som følge av ortopedisk behandling?
Codex Advokat har 20 års erfaring. Vi kjenner pasientskadesystemet, regelverket og det medisinske fagområdet.
Vi bistår deg i blant annet følgende situasjoner:
- Melde krav om pasientskadeerstatning til NPE
- Bistå med utredningen av saken
- Bistå med kommentarer og innspill til den sakkyndige vurderingen som NPE innhenter
- Utforme et detaljert erstatningskrav med oversikt over alle aktuelle erstatningsposter
- Bistå i forhandlinger med NPE om erstatningen størrelse
- Påklage avslag fra NPE til Pasientskadenemnda
- Bistå med kommentarer og innspill til den sakkyndige vurderingen som Pasientskadenemnda eventuelt innhenter
- Oppnå riktig erstatningsoppgjør
- Foreta en vurdering av om du bør gå til rettssak
- Være din advokat i en eventuell rettssak
- m.m.
Codex hjelper deg. Vi oppnår resultater.
Lurer du på noe? Spør oss!
Vi bistår klienter over hele landet.
Vi bistår deg etter personskade
Alle personskadesaker må håndteres individuelt og på riktig måte for at du skal få den erstatningen du har krav på. Vurderingen kan være til dels kompleks og det er en fordel om man lar seg bistå av en advokat med erfaring fra slike saker. I mange tilfeller kan det ta lang tid å behandle et krav om erstatning etter en personskade, noen ganger flere år. Det ansvarlige forsikringsselskapet plikter å dekke rimelige og nødvendige utgifter til advokatbistand.