Der skadelidte har en fysisk og/eller psykisk predisposisjon, kan den gjøre skadelidte mer mottakelig for at det overhodet skjer en skade og/eller at skadeomfanget blir større enn normalt. Skadevolder har i utgangspunktet risikoen for slike konsekvenser av sårbarheten.
Sårbarhetsprinsippet bygger på hensynet til respekt for menneskers individualitet. Prinsippet har linjer langt tilbake i tid, men ble først formulert uttrykkelig i rettspraksis på 90-tallet. Det er lovfestet i yrkesskadeforsikringsloven § 11 tredje ledd. Også selvforskyldt sårbarhet vernes.
Erstatning
Det er sikker rett at regelen om at skadevolder må ta skadelidte som han er, ikke gjelder dersom sårbarheten har realisert seg før ansvarshendelsen inntreffer. Sårbarhetsprinsippet gjelder altså bare når sårbarheten har blitt realisert som følge av ansvarshendelsen.
Det kan derfor være svært nyttig å ha kunnskap om hvordan forsikringsselskapene vurderer en personskade.
En ansvarshendelse som utløser en sårbarhet kan i mange tilfeller medføre alvorlig personskade. Hvis skaden i tillegg fører til at du faller ut av arbeid, kan dette få meget stor økonomisk betydning for deg. Det er derfor viktig at du får den erstatningen du har krav på. I alle tilfeller har du krav på full erstatning for ditt økonomiske tap som følge av skaden. I tillegg kan du i noen tilfeller ha krav på både menerstatning og oppreisningserstatning.
Her kan du lese mer om aktuelle erstatningsposter illustrert ved trafikkulykker.
Bistand fra advokat
I mange tilfeller byr disse sakene på kompliserte medisinske og juridiske årsaksvurderinger. Ofte vil det da være nødvendig å innhente en spesialisterklæring. Våre advokater har betydelig erfaring fra denne type saker, og kan bistå med å finne dyktige spesialister på det aktuelle medisinske feltet.