30.7.2020
I denne artikkelen får du svar på:
- Hva er Pasientskadenemnda?
- Hvordan er Pasientskadenemnda sammensatt?
- Hvordan foregår saksbehandlingen i Pasientskadenemnda?
- Når kan du forvente svar på klagen?
- Hva er sannsynligheten for at klagen fører frem?
- Kan du gå til rettssak mot Pasientskadenemnda?
- Får du dekket utgifter til advokat?
- Hva kan Codex hjelpe deg med?
Hva er Pasientskadenemnda?
Pasientskadenemnda (PSN) er en selvstendig og uavhengig klagenemnd, som behandler klager på vedtak fra Norsk pasientskadeerstatning (NPE). |
Pasientskadenemnda er en av fem nemnder som samlet utgjør Nasjonalt klageorgan for helsetjenesten (forkortet: Helseklage). Pasientskadenemnda holder til i Bergen.
Hvordan er Pasientskadenemnda sammensatt?
Pasientskadenemnda består av et sekretariat, selve nemnda og en retssaksseksjon.
Sekretariatet
Sekretariatet består av saksbehandlere som er jurister samt en administrasjon. Sekretariatets hovedoppgave er å forberede klagene som skal behandles i nemnda.
I enkelte saker har nemnda delegert myndighet til sekretariatet. I slike saker kan sekretariatet selv treffe vedtak uten at saken behandles i nemnda.
Nemnda
Nemnda består av tre eller fem medlemmer, avhengig av sakens vanskelighetsgrad. Såkalt 5-nemnd består av to jurister, to leger og én brukerrepresentant. 3-nemnd består av én jurist, én lege og én brukerrepresentant.
Nemndas sammensetning varierer og settes sammen fra et utvalg av 9 jurister, 10 leger og 6 brukerrepresentanter.
Rettssaksseksjonen
Består av advokater som prosederer sakene der Pasientskadenemnda blir saksøkt.
- Les mer om: Pasientskadeerstatning - Din [Guide]
Hvordan foregår saksbehandlingen i Pasientskadenemnda?
Dersom NPE ikke finner grunnlag for å endre vedtaket, sendes saken med klagen til Pasientskadenemnda. Saken fordeles til en av saksbehandlerne i sekretariatet. Saksbehandler gjennomgår saken med særlig fokus på de forhold som er påklaget.
Saksbehandler er ansvarlig for at saken er tilstrekkelig opplyst. I enkelte tilfeller innebærer det at ytterligere dokumentasjon må innhentes. Det kan også være at saken din sendes til en ny sakkyndig for vurdering. Du har krav på å bli holdt orientert om fremdriften i saken og du kan hele tiden komme med nye innspill.
Når saksbehandler anser saken din tilstrekkelig utredet, utarbeides en skriftlig innstilling som sendes til nemndsmedlemmene omkring 4 uker før nemndsmøtet. Saksbehandler innstiller på et resultat ved oversendelsen til nemndsmedlemmene.
I nemndsmøtet møter nemndsmedlemmene og saksbehandler som kort redegjør for saken din og det resultat som det er innstilt på. Nemndsmedlemmene diskuterer saken og avsier vedtak. Du har ikke anledning til å delta i møtet, men du kan helt frem til møtet sende inn innspill/kommentarer til saken.
Vedtaket sendes til deg med en orientering om adgangen til å ta ut søksmål.
Når kan du forvente svar på klagen?
Pasientskadenemnda har de senere årene slitt med lang saksbehandlingstid.
Gjennomsnittlig saksbehandlingstid i 2018 var 23 måneder. |
Klage på vedtak som gjelder erstatningsutmåling har lenger saksbehandlingstid (opp mot 33 måneder), mens klager som gjelder ansvarsgrunnlag har kortere saksbehandlingstid (omkring 20 måneder).
Det er dessverre lite vi kan gjøre for å påvirke saksbehandlingstiden. Enkelte saker gis likevel prioritet. Det er typisk de sakene som gjelder pasienter med begrenset gjenstående levetid.
Hva er sannsynligheten for at klagen fører frem?
Din sak må i likhet alle andre saker vurderes konkret. Det kan likevel være interessant å se på statistikken for medhold og avslag i Pasientskadenemnda.
I 2018 traff Pasientskadenemnda vedtak i 1 469 saker. Av disse ble vedtaket fra NPE omgjort i 12 % av sakene.
Kan du gå til rettssak mot Pasientskadenemnda?
Det er først mulig å gå til rettssak når det foreligger endelig vedtak fra Pasientskadenemnda. Du kan altså ikke "hoppe" over behandlingen i Pasientskadenemnda og ta saken direkte til domstolen dersom du er misfornøyd med vedtaket fra NPE.
Søksmålsfristen er 6 måneder etter at du har mottatt vedtaket fra Pasientskadenemnda. Du kan da ta ut søksmål i den tingretten du sogner til, tingretten der skaden skjedde eller i Bergen der Pasientskadenemnda holder til.
Slik går det i rettssakene mot Pasientskadenemnda
Andel saker der saksøker (pasienten) har vunnet frem siste fem år: | |
2014 | 24 % |
2015 | 32 % |
2016 | 23 % |
2017 | 32 % |
2018 | 39 % |
Får du dekket utgifter til advokat?
I utgangspunktet får du ikke dekket utgifter til juridisk bistand i klageomgangen. Unntaket er når klagen fører frem, da får du dekket nødvendige utgifter til advokat.
I tillegg kan du i særlige tilfeller få dekket dine advokatutgifter. Det kan typisk være dersom du har betydelige kommunikasjonsproblemer. Det er mulig å be nemnda om å ta stilling til spørsmål om dekning av advokatutgifter før slike utgifter faktisk er pådratt.
Hva kan Codex hjelpe deg med?
Vi forstår hvilke utfordringer du møter ved å ha en klagesak gående i Pasientskadenemnda.
Advokatene våre har erfaring fra arbeid i Pasientskadenemnda, både i sekretariatet og i rettssaksseksjonen. Vi vet hva som øker sjansen for at nettopp din klage gis medhold i Pasientskadenemnda.
Vi bistår klienter over hele landet.
Vi bistår deg etter personskade
Alle personskadesaker må håndteres individuelt og på riktig måte for at du skal få den erstatningen du har krav på. Vurderingen kan være til dels kompleks og det er en fordel om man lar seg bistå av en advokat med erfaring fra slike saker. I mange tilfeller kan det ta lang tid å behandle et krav om erstatning etter en personskade, noen ganger flere år. Det ansvarlige forsikringsselskapet plikter å dekke rimelige og nødvendige utgifter til advokatbistand.